Rekapitulace roku 2010

08.01.2011 12:57

 

Obdivovatelé plemene Saarloosův vlčák a kamarádi. Ráda bych udělala rekapitulaci loňského „psího“ roku 2010. V loňském roce jsme měli s chovem SAV trošku patálie. Opět jsem zjistila, že SAV není čitelný jako bílý ovčák, ať se jedná o povahu a nebo samotný chov. Léta zkušeností s chovem bílého ovčáka mi je k ničemu. U Saarloosova vlčáka je vše jinak. U mladé fenky Djibuty zvané Dejza nastal v létě zlom v jejím chování dá se říci takřka ze dne na den. Asi vyrostla z vlčí puberty Na jaře 2010 se fena na výstavách absolutně nepředvedla, v druhé polovině roku obrovský posun…

Taky mi předvedla jak hodně vlčích pudů má Saarloos v sobě zakódovaných…. U vlků se rozmnožuje pouze „Alfa“ samec s „Alfa“ samicí…Djibuty (podřazená fena starší feně Kiss) hárala a já nevěděla nic, žádné vnější znaky, žádný zájem ostatních našich psů (ne-saarloosů) jen Waldo věděl své…

Zklamáním nejen pro mne bylo již třetí nezabřeznutí fenky Kiss…. Za poslední dva roky jsme byli 2x na krytí ve Francii a jednou v Německu. Doufám, že letošní rok bude příznivější a budou štěňátka a také zodpovědní majitelé. Fence Kiss bude v letošním roce 5 let. Má za sebou dva vrhy ve kterých bylo 1 a 8 štěňat. Těm co byli z nezabřeznutí Kiss zklamáni, jsme mohli nabídnout štěňátka z chovatelské stanice „Šedá eminence“. V chov. stanici se narodilo 1.11. 2010 8 zdravých štěňat SAV po našem Waldovi. Některá štěňata určitě uvidíme, až na dva pejsky kteří jsou na Slovensku, jsou všichni v ČR.

V loňském roce jsem začala se zdravotními testy u našich Saarloosů a v letošním roce budu pokračovat. Jsou to testy nepovinné a proto bych tímto chtěla poděkovat majitelům našich štěňat, kteří se rozhodli také nechat své SAV testovat. Již jsem psala, že testy nejsou zrovna nejlevnější a pokud má někdo více jak jednoho psa, jde o celkem nákladnou věc. Nicméně jde o zdraví zvířat v chovu SAV. Jde jen o to, abychom se vyvarovali párování chovných jedinců, kteří by měli nemocné potomky. Ještě bych chtěla podotkout, že pokud budeme chtít s našimi SAV do „světa“ budou testy zahraniční zájemci o krytí vyžadovat.

Asi nejvzornější a nejzapálenější chovatelkou našeho štěněte Baby Speedy Miraja je Ela Vojtková z Polska. Fenu prezentuje na výstavách nejvyššího typu, podstupuje nejrůznější zdravotní a výcvikové testy.

Mým impulsem pro testování psů byl rozhovor s pani Olgou Jedličkovou, která mě požádala o vyšetření na Dwarf u Walda. Asi nikdo, kdo se těší na štěňátka od své feny nestojí o to aby mu štěňata umírala nebo „rostla“ v trpaslíky se srdečními a jinými vadami.

Chtěla bych všem stávajícím majitelům SAV ale i těm budoucím do nového roku popřát hodně trpělivosti ve výchově SAV, chovatelských i výstavních úspěchů. Sobě a našim budoucím štěňátkám bych chtěla popřát takové majitele jako má Brest, Cassie, Kessi a Šedou, ale i takové majitele s menšími chovatelskými ambicemi jako má Sára, Fula, Eni, Gero, Katy, Bigi, Zek…Všem opravdu děkuji za informace, které o štěňatech mám.

Na závěr jen okomentuji foto Lenky Bonczkové s Cassií – s optimismem a po boku se svým Saarloosem kráčím do Nového roku 2011.