Smutné léto 2013

27.09.2013 12:33

A opět jsou tu chvíle, kdy srdce bolí, oči jsou skleněné, vzpomínky čerstvé…. Léto bylo krásné a teplé, slunce hřálo, ani vesnu by nás nenapadlo, že může z ničeho nic připlout černý mrak. Letošní prázdniny, to byly hned mraky tři. Několik let už nechovám bílé ovčáky ale i tak mají v mém srdci stále své místo. Nemohu si pomoct, ale bílí ovčáci již nejsou to co bývali. Nemusí se mnou nynější chovatelé souhlasit a určitě nebudou. Stále vidím před sebou krásné urostlé bílé psy s klidnou povahou.

Mnohým odchovancům MIRAJI už vypršel čas, který strávili se svými páníčky a mnozí jsou ve věku kdy jim čas vyprší. Pro Indiga Miraja a Kari Space Miraja bylo toto léto poslední. Karinka stačila své paničce vychovat svou bílou nástupkyni Agy a Indigo nechal svou kamarádku Gogošku ve směčce Saarloosů samotnou.

Oba psi Indi i Kari byli psí osobnosti. Indigo - krásný, majestátný, dominantní, dlouhosrstý samec, Kari svéhlavá, ale věrná, mohutná fena. Indigo se narodil v roce 2002, jako štěně putoval k rodině s dětmi, na zahradu k domečku, kde vyrůstal jak dříví v lese. K Indimu po roce přibyl, kamarád také bílý ovčák. Indi se pasoval do role dominantního samce a tím zůstal po celý svůj život. Asi v roce a půl života Indiho, jsem si ho „půjčila“ na speciální výstavu do Prahy. Domů jsem ho přivezla se třemi poháry a tituly; CAJC, BOJ a BOB Vítěz plemene. Tím začala Indiho závratná výstavní kariéra. Získal tituly; 2 x CAJC, 17 x CAC, 2x res. CAC, 6x BOB, 7x CACIB, 3x Res. CACIB, Klubový šampion, Český šampion a Český junior šampion. Indigo měl jako první bílý ovčák v ČR splněného Mezinárodního šampiona, CAC z ČR, Polska, Slovenska a Německa, bohužel v té době plemeno nebylo uznané FCI a tak udělené tituly CACIB byli neplatné. Indi se osudem vrátil ke mně domů, kde jsme zpočátku bojovali o vedoucího ve smečce, já jsem vyhrála, ač nerad, Indi se podvolil. Byl to výborný hlídač a vynikající kamarád s dětmi. Byl s ním problém ve smečce, protože on byl král a jiného psa (kluka), nesnesl. Každopádně byl ve svých jedenácti letech stále krásný a majestátný pes. Škoda, že výsledek HD nedovolil Indimu zasáhnout do chovu bílých ovčáků.

Kari (narozena 2003), náš odchovanec a pes mé kamarádky. Paničce připravila pár horkých chvil, když se vydala po toulkách a paničce zmizela na několik hodin. Když se dostatečně proběhla, vracela se slovy v očích „přišla jsem domů, tak se mě opovaž uhodit :)", statečně obíhala paničku, až si byla jista, že panička „vychladla“. Společné chvíle strávené v klidu a pohodě s paničkou, určitě předčily ty „horké“, a na ty určitě teď Renata vzpomíná s úsměvem. Paničce Kari se život porůznu „zašmodrchal“ a tak Kari s paničkou zažila stěhování. Došlo i k situaci, kdy se Kari vydala paničku hledat do nového domova, Karinku hledala panička i policie. :) Prostě veselé časy.

Kari a Indi měli určitě jedno společné. Byla to hrdost a svéhlavost. A není se čemu divit, měli společné předky :) Kari se nezúčastnila tolika výstav jako Indigo, ale i tak byla několikrát oceněna tituly; 3x CAC, 2x Res. CAC, v Polsku získala titul CACA, Nejlepší fena. Karinku jsem měla stále na očích, dokonce jedno období byla doma v naší smečce a to v době, kdy se její panička stěhovala. Kari byla také matkou. Po opakovaném snažení se jí podařilo nakrýt a po komplikovaném porodu odchovala dvě štěňátka.

Na začátku léta jsme plánovali „vytáhnout“ Indiho a Kari na Klubovou výstavu, která se konala v září. Chtěli jsme předvést veterány, bílé ovčáky jakými by jsme je chtěli mít… netušili jsme, že to již nestihneme… :((

Kari i Indi měli v celku dlouhý psí život, jen bych oběma přála důstojnější smrt. … Smrt saarloosky Butterfly Kiss Miraja byla o to nespravedlivější, byla příliš mladá. Kess nebo Sisi jak jí její druhá panička říkala, se narodila v roce 2008.

Kess byla věrná kopie své matky Honey Kiss, podobou i povahou. Kess si jako čtyřměsíční milou fenku odvezla mladičká studentka z Brna. Po necelém roce, slečna volala, že by potřebovala Kess pohlídat z rodinných důvodů. Kess přivezla s tím, že jde asi o týdenní hlídání. Slečnu jsme už nikdy neviděli. Až po několika týdenním písemném urgování, jsem se od slečny dozvěděla, že již Kess nemůže mít.

Dokážu pochopit různé životní situace, kdy majitel psa nemůže dál vlastnit, ale nepochopím, když situaci řeší tímto způsobem. Pro Kess jsem mohla ihned hledat nové páníčky. Takhle se vrátila domů, zvykala si opět na nás a na smečku... a když si zvykla, našla jsem nové páníčky. A tak cestovala do další rodiny a do další směčky. Pro každého psa je to stres, pro Saarloose dvojnásobný. Nastalo dlouhé přivykání, získávání důvěry a sebedůvěry. Kess měla problém zařadit se do smečky a až po čase její nová panička zjistila, že problémem byl zdravotní, který veterinář vyřešil.

Plachá Kess nakonec uvěřila nové rodině a hlavně nové paničce, že jí zcela milují a že už jí nikam neodloží. Dokonce jí pořídili kamaráda, štěně Saarloose, aby to ve smečce bylo dva na dva, dva ČSV a dva SAV :) Jsem přesvědčena, že Kess - Sisi se cítila u Jany a její rodiny skutečnou psí princeznou. Kess byla zdárně uchovněna a na konci loňském roku porodila sedm krásných vlkošedých Saarloosáčků. Těsně před letním táborem mi přišla smutná zpráva, Kess je nemocná, má rakovinu. Průběh nemoci byl velmi rychlí. Jana s rodinou a psy přijeli na „vlčí“ tábor i s nemocnou Kess, která užívala léky. Kess byla fantastická, i když v jejich očích bylo vidět jak moc nemocná je. Chodila s námi statečně na výlety a po večerech, když padla tma, si chodila tajně ke mně pro pamlsky, které si brala s vlčí opatrností.

Několik dnů po táboře Kiss zemřela, usnula schoulená pod pomyslnými „křídli“ své smečky.

Janě bych chtěla poděkovat, že se ujala této dobré psí fenky, vím, že není jednoduché získat důvěru staršího Saarloose. Kess Janě vše vrátila ve své dceři Anivii, kterou si Jana nechala a jim oběma přeji dlouhé a krásné soužití.

 

Dnes jsem měla telefonát z Rakouska. Ilona Knaus, majitelka Ennemi a Enjoy Miraja volala, že zemřela i její druhá fenka Enjoy - Bela ve věku čtrnáct a půl let. Byla zoufalá a hledá štěně bílého ovčáka, podobné povahou i exteriérem oběma fenkám, prostě Miraju. Obávám se, že bude hledat dlouho…

 

(Butterfly Kiss Miraja - Kess)

(Indigo Miraja)

(Kari Space Miraja)