Klubová výstava málopočetných plemen Mladá Boleslav - 17.4.10

25.04.2010 11:22

Tak plná dojmů, musím se s nimi hned podělit. Ale od začátku…máme dva odchovy Saarloosů, vrh „A“ a „B“. Z vrhu „A“ Weri, Saarloos s vynikající přátelskou povahou se v průběhu dospívání předvedl na výstavách a několikrát a sklízel úspěchy…..dalšího Saarloose si majitelé Weriho pořídili z vrhu „B“. Bigi typický Saarloos v povaze, majitele asi trochu zaskočil. Pravý opak Weriho. Nedůvěřivý a stále ostražitý….Těšila jsem se, že vyrazí se psy na výstavy ale opak je pravdou. Škoda……Ráda bych Vám Weriho a Bigiho přiblížila aspoň fotografiemi, ale když jsem je byla naposledy fotit, zklamala technika (foťák) nebo, že by to bylo nešikovným fotografem))))

Tak dál…letos hnedka na začátku nového roku jsem se jala mailem bombardovat majitele pesanů vrhu“B“. Snažila jsem se je nalákat na klubovou výstavu málopočetných plemen, která se konala 17.4. v Mladé Boleslavy.

Někteří se dali zlákat, někteří odmítli a někteří řekli možná… Ráda bych poznamenala, že majitel psa s průkazem původu není povinen se zúčastňovat jakýchkoliv akcí , pokud nechce. O to víc si vážím těch co přijeli. Snad ale ostatní pochopí, že každý chovatel, kterému jde opravdu o chov a nejen o množení psů, je moc rád pokud vidí své odchovy na výstavách a jiných akcích jim podobným.

Těm majitelům, co nebyli příliš přesvědčeni o tom, že mohou se svým Saarloosem vyrazit na podobnou akci, jsem vysvětlila, že rozhodčí jsou velmi dobře znalí exteriéru ale i povahy – charakteru daného plemene.

Na výstavu jsem přihlásila naše všechny SAV, aby aspoň jednou bylo na výstavě „hodně“ jedinců tohoto plemene. Taky jsem z počátku doufala, že posuzovat bude pani Ing. Soukupová, která na konci roku úspěšně udělala zkoušky na posuzování exteriéru SAV. Obrovskou výhodou je, že pani Soukupová sama chová Saarloose a plemeno dobře zná. Bohužel, někteří rozhodčí příjdou do styku se SAV až na výstavě….. Pani Soukupová měla akci s Československými vlčáky, které chová intenzivněji a delší dobu než SAV, takže se výstavy v Mladé Boleslavy nezúčastnila.

V sobotu 17. dubna jsme přijeli mrazivým ránem do Mladé Boleslavy. Waldo v plném línání, Dejzi také, navíc po zimě kdy jsme nikde mimo procházek v přírodě nebyli, byla pěkně vystresovaná a uslintaná z auta. Jedině kdo byl ve výstavní kondici byla Kiss. Waldo a Kiss byli v pohodě. První po nás ze Saarloosů dorazila majitelka Bresta z Havlíčkova Brodu. Bresta jsme viděli začátkem roku, když jsme byli s dcerou Janou na dnu otevřených dveří na zemědělské Akademii v Humpolci. Už tam na nás Brest zapůsobil jako naprostý pohoďák.

Jako druzí dorazili páníček a Belly Wolf- Fula ze Strakonic. Na Fulu jsme byli zvědaví, neviděli jsme jí od štěňátka. Fula nebyla až tak přátelská jako Brest, ale byla vyrovnaná bez známek stresu. Jako poslední s trochou bloudění dorazili noví majitele Butterfly Kiss- Kesy s celou smečkou. Kluka Českosl. vlčáka, Kesy a ještě dva kluky dvounohé.

Teda jednoho člena smečky( fenku Československého vl.)nechali doma už se zřejmě nevešla do auta a nebo se jí až z Kroměříže do Bolky nechtělo

Kesy byla nervózní, nebylo divu u svých páníčků je jen krátce. Přesto jí to moc slušelo, nabrala na váze….

Čekali jsme až příjdeme na řadu, před námi( v kruhu) byl velký počet Australských ovčáků.

Jana se vynadívala, vystavovaná byla i Démonovo sestra. Démonka jsme nechali doma, chybí mu dva zuby, ale jinak je to šikovném kluk. Mezitím dorazila i moje kamarádka Irena, která mi pomohla s pořízením Saarloosů a stále aktivně plemeno prezentuje a drží mu moc palečky.

Klábosili jsme v přátelském duchu, teda hlavně já měla pusu stále v „pohybu“ Vyměňovali jsme si zkušenosti se SAV, nejdivočejší měl asi pan Tomášek s Fulou, ale na výstavě Fula působila jako perfektně zvládnutý pes. Nejvíce se asi bavil Brest, neviděla jsem ho ležet, vše pozoroval, psy, lidičky a všechen ten ruch kolem a přitom zuřivě mával ocasem. Není asi divu, když mladý pes s veselou náladou v pohodoval do kruhu jako první ze SAV, že nasadil laťku hodně vysoko. Druhý byl na řadě šampión Waldo se předvedl jak se patří a další na řadě byly mladé feny Kesy a Fula. Fula seběvědomá, Kesy mírně ustrašená (tipicky Saarloosácky), obě se předvedly v pohybu. A potom mezitřída Dejzi, děs a hrůza, byla v kruhu sama, nechtěla běhat…

Kiss se v třídě otevřené předvedla jako pravá dáma.

Brest vyhrál zaslouženě a ještě jednou moc gratulujeme.

Mrzí mě přísnost rozhodčího v třídě mladých fen, Kesy dostala známku dobrou a opravdu si jí nezasloužila. Vždyť ve standartu stojí :POVAHA / TEMPERAMENT: živý pes se spoustou energie a hrdou nezávislou povahou. Poslouchá jen z vlastní vůle, není submisivní. Je velmi oddaný a věrný svému pánovi. Vůči cizím lidem je rezervovaný a poněkud nedůvěřivý. Rezervovanost a vlčí sklon utíkat v neznámých situacích jsou pro plemeno typické a měly by být zachovány jako charakteristické vlastnosti. Když se k Saarloosovu vlčákovi přibližuje cizí člověk, měl by mít jisté porozumění a pochopení pro jeho chování, rezervovanost a sklon utíkat, tyto vlastnosti jsou dědičné. Prudký, nežádoucí přístup cizího člověka může vést až k nepřekonatelné touze utéci. Potlačování této touhy, například omezováním volnosti psa na vodítku, může vést k nervóznímu chování.

Obávám se, že pan rozhodčí asi standard nečetl…..Takže charakteristické vlastnosti byli penalizované v plné výši!

Počasí bylo krásné a já byla moc spokojená. Všem zúčastněným majitelům SAV děkuji, snad se ještě uvidíme.

PS: Škoda, že odpolední soutěže byly zrušeny, Brest ještě mohl zabojovat, určitě na to měl!