Krajská výstava Dětřichov 2014

04.05.2014 12:33
19.4.2014 se konala Krajská výstava psů v Dětřichově u Svitav. Tato Krajská výstava v Dětřichově, pořádaná Klubem málopočetných plemen se začíná stávat tradicí - srazu majitelů Saarloosova vlčáka a jejich psů. V roce 2012 jsme se sešli na výstavě a večer se rozjeli domů. V loňském roce, se několik z nás domluvilo a přijeli jsme již v pátek. Areál Vysoké pole, kde se výstava koná je na krásném místě, k dispozici jsou chatky a tak slovo dalo slovo a z výstavy jsme udělali příjemný víkend.
Po pátečním příjezdu a hezkém večerním posezení u ohně nastala sobota. Přestože se v Dětřichově konala "pouze" krajská výstava opět se přihlásil rekordní počet zástupců plemene SAV. 22 psů ve třídě štěňat, mladých, mezitřídě, třídě otevřené, šampiónů včetně jednoho veterána.
Nezúčastnily se pouze dvě šampiónky Lenky Bonczkové, které háraly. Konkurence ve třídách byla silná a kvalitní. Například ve třídě otevřené - psy, se sešlo pět psů, v mezitřídě fen, se sešly čtyři feny. Nezasvěceným se může zdát můj výrok "silná a kvalitní konkurence" přehnaná, ale stále na výstavách vídáme SAV jen velmi málo a pokud ano, jde většinou o jednoho až dva jedince. A tak bylo pro mne velmi zajímavé, vidět v kruhu více jedinců z pěti chovatelských stanic. Paní rozhodčí Dolejšovou Olgu jsem viděla SAV posuzovat prvně a tak jsem byla velmi zvědavá na její názor, na jednotlivé psy.
Pani rozhodčí nepreferovala žádnou, z barevných variet SAV. Na prvních a druhých místech byli jak vlkošedí jedinci, tak hnědí. Byla velmi tolerantní k povahám SAV a ctila standart plemene. Myslím, že rozhodujícím měřítkem pro paní rozhodčí byla lehkost pohybu SAV. Proto náš Halifax získal známku velmi dobrý, jeho pohyb je těžkopádnější :(
Dakhóta, přes to. že je stále v cizím prostředí a v přítomnosti cizích lidí velmi plachá, získala známku výborná dvě. Skončila za svou sestrou Daisy, která i přes svůj úraz na hlavě, získala známku výborná jedna. Dakhóta opět prokázala, jak moc je kvalitní v exteriéru. I ve třídě otevřené psy, se umístili "naši" kluci MIRAJA na prvních místech. Ve třídě štěňat se sešli naše tři loňská štěňata, která byla pochválena paní rozhodčí za výbornou socializaci. Mezitřídu psů vyhrál Attila Ryjan. Vítěze plemene získala fena z našeho chovu Cooper Penny Miraja, fena s krásnou barvou srsti. Je obrovskou škodou, že tato fena nezasáhne do českého chovu SAV, protože byla ze zdravotních důvodů vykastrována. 
Po výstavě byla klubem naplánována bonitace SAV. Přihlásilo se pět jedinců. Po dlouhém, několika hodinovém čekání, kdy jsme nevěděli, kde a kdo bude psy posuzovat, jsme se navečer dočkali. Úspěšně prošli bonitací všichni přihlášení jedinci (pouze fenka Daisy se nezúčastnila bonitace, po konfliktu se psem byla na ošetření u veterináře). Dakhóta a Halifax byli následně zařazeni do chovu, jelikož splnili všechny podmínky chovnosti.
Byl to pro mne po chovatelské stránce velmi úspěšný den. A po té "lidské" krásný a přátelský den. Přijeli majitelé SAV nejen vystavovat, ale jen si poklábosit u ohně a ukázat své miláčky. 
Večer jsme s buřty nad ohněm a s pivem v ruce oslavili drobné i velké úspěchy :) Početná smečka saarloosů si hrála na přilehlé louce u chatek. Waldo, náš veterán měl napilno, umravňoval a vychovával mladé psy, při občasných nepatrných šarvátkach :) Majitelé dorostence Atreje Miraja, vlastní další dva psy, fenku křížence a krásného Československého vlčáka Aragorna. Jeho přítomnost mezi saarloosy mi opět připomněla, jak společenský a nekonfliktní saarloos mezi psy je. Aragorn se nemohl mezi psy volně pohybovat. Naše saarloosí smečka chodila okukovat všechna kolem jdoucí plemena a přes občasný vystrašený výraz pánečků, se chovala velmi přátelsky, ke každému psu. V neděli jsme zaregistrovali, že opodál hrající si smečka našich adoslescentů něco honí. Rozeběhli jsme se tam. Našli malého pejska, který se zaběhl paničce. Nebylo mu nic, jen byl příšerně uslintán :)))) a odpoledne jsme se postupně rozjeli domů.
Ráda bych všem, kdo přijeli, poděkovala za to, že máme velkou saarloosí rodinu. Je jedno, z jaké chovatelské stanice svého miláčka máte. Jestli je saarloos z Miraji, Rayan, nebo Pett's Wolf... a je jedno jestli máte doma šampióna nebo jen "gaučáka". Jde o to, že lidé a psi, si v tomhle uspěchaném světě najdou chvíli, sejít se, uvolnit se a popovídat si :)